Hoe je opvalt als een goede kandidaat voor een medische bijbaan

Studeren betekent investeren in je toekomst. En alhoewel dat het je waard is, is het natuurlijk fijn om financieel iets meer ruimte te hebben. Een medische bijbaan is daarbij van grote waarde en staat ook nog eens goed op je cv. Bovendien haal je uit een bijbaan die bij jouw toekomstige vakgebied past ook veel meer voldoening dan wanneer je bijvoorbeeld in de horeca of een supermarkt zou werken. Als medisch professional in opleiding moet je er echter wel voor zorgen dat je opvalt. Je bent immers niet de enige kandidaat. Hoe je dat doet? Wij vertellen je meer.

1. Laat je netwerk weten dat je vrij bent om werk aan te nemen

Ook wanneer je nog studeert en weinig tot geen werkervaring hebt, is het belangrijk om te netwerken. Uit contacten kan wederzijds voordeel worden behaald. Regelmatig hoor je via iemand uit je netwerk dat er ergens een baan beschikbaar komt. Communiceer dan ook naar je medestudenten, oud-collega’s en docenten dat je beschikbaar bent voor een nieuwe medische bijbaan. Ook het platform LinkedIn leent zich er uitstekend voor om deze boodschap te verspreiden.

2. Maak je CV up-to-date en wat meer opvallend

Een goede cv is je eerste visitekaartje. Natuurlijk zorg je ervoor dat je opleidingen en relevante werkervaring en vaardigheden erop staan vermeld. Voeg ook andere activiteiten toe die je betrokkenheid bij het medische vakgebied aantonen. Ook vrijwilligerswerk wordt als positief gezien. Niet zelden gaan werkzoekenden iets te enthousiast aan de slag met het opstellen van een cv en komen ze tot een eindresultaat dat te uitgebreid is. Dat werkt niet in je voordeel. Behoed jezelf dus voor die valkuil!

3. Lees je goed in over de organisatie en functie

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! De eerste selectie ben je nu doorgekomen. Om een succesvol sollicitatiegesprek te kunnen voeren, is een goede voorbereiding van belang. Die heeft niet alleen betrekking op hoe jij jezelf presenteert, maar ook op de organisatie zelf. Of je nu op een doktersassistente, basisarts of waarnemend huisarts vacature of iets anders solliciteert: lees je goed in over de functie en de huisartsenpraktijk zelf. Dat helpt je ook om tijdens het gesprek sterke vragen te stellen.

4. Toon interesse en bereid vragen voor om te stellen tijdens je gesprek

Een gesprek is wederkerig. Ook jij wilt meer weten over een potentiële werkgever om te beoordelen of deze functie wel iets voor jou is. Wees dus niet reactief, maar proactief. Stel vragen over de huisartsenpost, de verwachtingen en de cultuur op de werkvloer. Je laat zo zien dat je serieus bent en tegelijkertijd verzamel je de informatie die je nodig hebt om zelf een duidelijk beeld te krijgen.

5. Laat blijken dat een medisch bijbaan met je studie goed te combineren is

Als geneeskunde student leid je natuurlijk geen luilekkerleven. Ook potentiële werkgevers weten hoe veeleisend deze opleiding is. Laat desondanks duidelijk blijken dat jij een functie als doktersassistent goed kunt combineren met je studie. Vertel hoe je van plan bent dit te organiseren en zowel je academische als je professionele verplichtingen na te komen. Je zult zo een nog meer positieve indruk achterlaten.