HuisartsenHulp @ De Dokter Magazine

Een ANOIS als ideale tijdelijke aanvulling bij uw praktijk.

Het tekort aan (waarnemend) huisartsen is nog altijd zorgwekkend. De aanwas laat op zich wachten, terwijl de werkdruk voor de bestaande huisartsen langzamerhand nijpend wordt. Door de inzet van een basisarts in de functie van ANIOS bij de huisartsenpraktijk wordt de druk voor de huisarts verlicht en worden basisartsen in een oriënterende fase enthousiast gemaakt voor het huisartsen-vak. Sinds 2021 heeft HuisartsenHulp ruim 150 basisartsen met succes ingezet. Lees hieronder het verhaal van Roelof en Larissa.

Roelof Mülder, huisarts en praktijkhouder van huisartsenpraktijk Mülder, zat al even omhoog. Hij zocht hulp bij het opvangen van de telefonische triage en het uitvoeren van de spreekuren. Na enig online research kwam hij terecht bij HuisartsenHulp. Diezelfde dag nog stelden zij Larissa Klootwijk aan hem voor. Zij had zich eerder bij HuisartsenHulp aangemeld vanwege haar ambitie om huisarts te worden en was op zoek naar een huisartsenpraktijk waar zij als ANIOS aan de slag kon.

Het klikte direct en beide partijen vonden elkaar al spoedig in vraag en aanbod. Voor Larissa was dit een unieke kans om te kijken of het huisartsen-vak iets voor haar was. Naast haar werkzaamheden bij huisartsenpraktijk Mülder werkt Larissa ook voor het Prinses Máxima Centrum en moet zij geregeld voor periodes naar het buitenland.

Kortom: deze opdracht sloot perfect aan op de beschikbaarheid en ambitie van Larissa, terwijl Roelof zich door haar inzet weer kon focussen op de meer complexe patiëntenzorg.

Een basisarts kan, ondanks dat deze geen huisartsspecialisatie heeft, een groot gedeelte van de patiënt-vragen onder supervisie afhandelen. Ondanks dat de meeste basisartsen nog geen ervaring hebben als ANIOS in een huisartsenpraktijk, hebben zij regelmatig al ervaring opgedaan bij andere ANIOS functies in bijvoorbeeld het ziekenhuis of zoals in het geval van Larissa de tropen. Mede hierdoor is de basisarts al snel van toegevoegde waarde voor de praktijk. De basisarts is (naast het draaien van een spreekuur) vaak ook nog flexibel in te zetten als POH-S of assistent; een ideaal alternatief voor personeelstekort in de eerste lijn.

Veel van de basisartsen die HuisartsenHulp heeft ingezet zijn daarna zo enthousiast geworden over het huisartsen-vak dat ze gestart zijn met de opleiding tot huisarts. HuisartsenHulp hoopt daarmee een bijdrage te leveren aan de vermindering van het dreigende personeelstekort in de toekomst.

Met bijna 15 jaar ervaring in arbeidsbemiddeling binnen de huisartsenzorg beschikt HuisartsenHulp landelijk over het grootste netwerk van geneeskundestudenten en basisartsen. Hierdoor kan HuisartsenHulp altijd een weloverwogen selectie maken op basis van beschikbaarheid en ervaring, om de ideale match voor de huisartsenpraktijk te vinden.

Waarom HuisartsenHulp?

Roelof en Larissa geven hier eenduidig antwoord op. Het grote netwerk, de snelheid en de ontzorging, is écht een unieke combinatie. “Dat had ik op eigen houtje nooit voor elkaar gekregen”, aldus Roelof. Larissa sluit zich hier volledig bij aan: “het is zo waardevol dat het allemaal voor je geregeld wordt. Ik zou het iedereen, en met name basisartsen, aanraden om op deze manier ervaring op te doen.”