Interview met geneeskundestudent Jet Moonen

Jet Moonen (student geneeskunde) en afgelopen september gestart met het werken via HuisartsenHulp als Junior Triagist bij een huisartsenpost bij haar in de buurt. Zij verteld graag meer over haar ervaring:

Wat is de reden dat je (destijds) hebt gekozen om bij Huisartsenhulp te werken?

Ik sta nu al een jaar ingeschreven bij Huisartsenhulp. De keuze om destijds hier te komen werken, omdat ik graag een baantje wilde met meer verantwoordelijk en meer verschillende werkzaamheden. Door de drukte ben ik er tijdens mijn 3e bachelor jaar niet aan toe gekomen om te werken voor Huisartsenhulp. Sinds september heb ik echter een tussenjaar en ik heb toen via Huisartsenhulp het aanbod gekregen om te werken in mijn eigen omgeving. Dit is iets wat mij erg aantrok, dat je bij Huisartsenhulp kan werken door heel Nederland.

Hoe ging het inwerken bij de huisartsenpraktijk? En hoe ervaarde je de begeleiding vanuit de praktijk en ons?  

Op dit moment ben ik nog niet begonnen in een huisartsenpraktijk, maar alleen bij de huisartsenspoedpost. Het inwerken hier gaat heel erg goed. De sfeer op de werkvloer is heel erg fijn en vanuit Huisartsenhulp krijg je ook nog extra inwerkdagen en extra hulp als dit nodig is voor je. De begeleiding vanuit beide partijen is dus erg prettig. Ook is het fijn dat vanuit Huisartsenhulp regelmatig berichtjes komen over hoe het bevalt en waar ze eventueel nog mee kunnen helpen. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik altijd naar iemand toe kan mocht er iets aan de hand zijn.

Wat heb jij geleerd van het werken als doktersassistent(e)?  

Ik ben hier nog niet aan begonnen… Tijdens het werk als Junior Triagist heb ik echt een nieuwe manier van denken geleerd. Vanuit het diagnose denken bij geneeskunde ben ik nu overgegaan naar het urgentie denken bij de triage. Het is daarnaast heel erg leerzaam op het gebied van patiëntencontact en ook veelal de patiënt geruststellen en ondersteunen via de telefoon. Ook leer ik hier om goed te luisteren naar de patiënt.

Wat vond/vind je het leukste aan het werk?  

Het leukste aan dit werk vind ik de hoeveelheid verantwoordelijkheid die ik krijg. Van voornamelijk theorie stampen bij geneeskunde, ben ik nu overgegaan naar het zelf inschatten van de behoeften van de patiënt en in sommige gevallen zelfs het aansturen van een ambulance. Daarnaast leer ik om zelfstandig adviezen te geven aan de patiënt en samen te zoeken naar oplossingen. Het is echt leuk en fijn hoe je een verschil kan maken voor de patiënt en deze daadwerkelijk verder kan helpen.

Wat vond/vind je minder leuk aan het werk?  

Wat ik af en toe wat minder leuk vind, is dat je de patiënt alleen spreekt via de telefoon. Het contact is vaak eenmalig en soms is het lastig dat je de patiënt niet kunt vervolgen. Je moet echt afgaan op het verhaal wat de patiënt verteld en je moet zelf een beeld kunnen vormen.

Hoe verliep het contact tussen jou en de andere collega’s (huisartsen, doktersassistenten, POH’s)?

Op de huisartsenpost is het contact erg laagdrempelig. We werken met veel verschillende huisartsen vanuit de regio, waarmee je tijdens je dienst laagdrempelig kunt overleggen en om advies kunt vragen. Ook heb je veel contact met de Senior Triagist die op dat moment aan het werk is. Ook deze kun je heel laagdrempelig benaderen en hiermee kun je ook altijd in contact komen mocht je ergens tegenaan lopen.

Ook met andere Triagisten is het contact erg fijn. Je werkt bij deze huisartsenpost in samen met een groep nieuwe collega’s. Hierdoor heb je direct een voorsprong waarbij je een paar collega’s al beter kent. Dit maakt het leuker om hier aan het werk te zijn en makkelijker om meer nieuwe mensen te leren kennen.

Welke casus is jou het meeste bijgebleven? Kan jij hier iets over delen? Uiteraard zonder patiënten informatie

Wat mij tot nu toe het meest is bijgebleven, is het aansturen van mijn eerste ambulance. Veel triage heb ik toen niet gedaan, aangezien er relatief snel een ambulance op af gestuurd moest worden. Ik vond het spannend om dit voor de eerste keer te doen, dus het was erg fijn dat de ambulance achteraf belde om te laten weten dat alles nu goed ging met de patiënt.

Het snel inschatten van de ernst en op een passende manier actie ondernemen vond ik heel gaaf om zelf te mogen doen.

Welke tip(s) zou jij meegeven aan een geneeskundestudent die start met het werk als doktersassistent(e)?  

Hier heb ik nu nog geen ervaring mee, maar wat ik meeneem vanuit de huisartsenpost: zenuwachtig zijn mag, maar stel je vooral voor aan nieuwe collega’s en laat weten dat je nieuw bent. Zo is de drempel voor het stellen van vragen lager en kun je veel meer leren. Heb vooral plezier in wat je doet, je helpt er veel mensen mee en kunt echt iets betekenen voor ‘jouw’ nieuwe patiënten!

Wil jij ook werken bij een huisartsenpost? Meld je snel aan via deze link

Jet Moonen

HuisartsenHulp @ Sendi

Maak kennis met Sendi, het platform voor het delen en opvragen van informatie. Met Sendi beschikt u over een effectief communicatiemiddel voor iedereen, terwijl u

Bekijk hier